Nieuwsbrief
Kennisplatform Veehouderij en humane gezondheid

Jaargang 6, Editie 5, 8 december 2021

Publicatie VGO: Groter aantal longontstekingen in de buurt van veehouderijen opnieuw bevestigd

 
Op 24 november bracht het RIVM een nieuw rapport uit vanuit het onderzoeksprogramma Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO-III). Belangrijkste conclusie is dat mensen die in landelijke gebieden wonen met veel veehouderijen nog steeds een grotere kans hebben op een longontsteking dan mensen die in landelijke gebieden wonen met minder of geen veehouderijen in de buurt. Daarnaast geldt dat mensen die dichtbij een geitenhouderij wonen een grotere kans op een longontsteking hebben dan mensen die verder weg wonen.
 

Lees meer over deze publicatie

 

Regionale inzet Kennisplatform: webinar Noord-Brabant

Kippen
 
Het Kennisplatform nam deel aan een regionaal webinar in Noord-Brabant over veehouderij en gezondheid. Het Ondersteuningsteam veehouderij (een samenwerkingsverband van provincie Noord-Brabant, Omgevingsdiensten, GGD en gemeenten) nodigde medewerkers van hun organisaties uit om bijgepraat te worden over de actualiteit van de relatie veehouderij en gezondheid.
 

Joke van der Giessen van het RIVM vertelde over de onderzoeken Veehouderij Gezondheid en Omwonenden (VGO). Door COVID-19 was het onderzoek naar de oorzaak van een verhoogd risico op longontsteking in de nabijheid van geitenhouderijen vertraagd, maar is inmiddels wel weer opgestart. Ook werd de update van onderzoek naar het verhoogd risico op longontsteking in de jaren 2017 tot 2019 aangekondigd. Miriam Gerlofs van het RIVM lichtte de aanpak van het uitgebreide onderzoek naar de relatie luchtkwaliteit en COVID-19 toe. Hierin worden alle bronnen die invloed hebben op de luchtkwaliteit onderzocht, ook veehouderij. Ontwikkelingen over dit onderzoek, dat tot 2023 loopt, kunt u op de website van het RIVM volgen. Andere sprekers van onder andere GGD’en en Omgevingsdiensten lichtten de richtlijn medische milieukunde – thema veehouderij en gezondheid en de ontwikkeling naar een aangepast Endotoxine toetsingskader dat in Noord-Brabant wordt gebruikt toe. Als laatste werd over de nieuwste innovaties en staltechnieken verteld.

Lees meer over het VGO

Lees meer over luchtkwaliteit, COVID-19 en veehouderij 

Lees meer over het onderzoek luchtkwaliteit en COVID-19 van het RIVM 

 

Rapport over voorkomen van uitbraken van zoönosen

Zoönosen in vizier
 

Hoe kan de kans verkleind worden dat opnieuw een ziekteverwekker met pandemisch potentieel, zoals het coronavirus, de oversprong maakt van dier naar mens? Het rapport van de Expertgroep Zoönosen, onder leiding van Henk Bekedam, gaat in op de diverse aspecten van zo’n zoönose, de betrokken dieren (gastheren en vectoren), risicofactoren die voortkomen uit menselijke activiteiten en de maatregelen die nodig zijn voor de preventie, tijdige detectie en de eerste aanpak van een zoönotische uitbraak.

 

Lees het rapport en de Kamerbrief

 

Integrale aanpak nodig voor de toekomst van veehouderij

 

In oktober is Pim Post gepromoveerd op een proefschrift over een integrale aanpak voor de veehouderij. Voor de toekomst van de veehouderij is een integrale aanpak nodig die rekening houdt met volksgezondheid en milieu samen. Als we in Nederland over gaan naar kringlooplandbouw zonder ook het aantal dieren te verminderen worden beleidsdoelen voor milieu, klimaat en fijnstof niet gehaald. Daarnaast kan kringlooplandbouw ook ongewenste effecten hebben voor mens en milieu.

 

Dat concludeert promovendus Pim Post in zijn onderzoek naar het effect van veehouderij op volksgezondheid en milieu nu en in de toekomst bij kringlooplandbouw. Pim Post heeft zijn promotieonderzoek bij Universiteit Utrecht uitgevoerd vanuit het Strategisch Programma van het RIVM.

Lees het proefschrift

 

Potentieel ziekteverwekkende micro-organismen in lucht afkomstig uit mestverwerkingsinstallaties

 

In dierlijke mest kunnen bacteriën of virussen zitten. Mestverwerkingsinstallaties bewerken het overschot aan mest. Het is niet bekend in hoeverre deze installaties deeltjes uitstoten die schadelijk zijn voor de gezondheid. Omwonenden maken zich daar wel zorgen over. Het RIVM werkt daarom aan een monitoringsprogramma om ziekteverwekkende organismen te kunnen meten in de buitenlucht rondom de installaties. Dit gebeurt in opdracht van de provincie Noord-Brabant.

 

Lees het rapport

 

Terugblik jaarlijkse symposium: Citizen Science in de veehouderij

 

Het jaarlijkse symposium van het Kennisplatform vond ook dit jaar weer online plaats. Deze keer was het thema Citizen Science in de veehouderij: samen leven, samen leren. Ongeveer 100 professionals van onder andere gemeenten, GGD’en, Omgevingsdiensten, bedrijfsleven en wetenschap bespraken ontwikkelingen en ervaringen met Citizen Science in de veehouderij. Op onze website kun je de webinar terugkijken en de presentaties van de sprekers vinden.

 

Lees meer over deze webinar

 

Zie ook onze social media!

 
Twitter
@KennisplatformV
#KVHG
#kpveehouderij
 
LinkedIn
 
 
Youtube
 

Nieuwsbrief blijven ontvangen?

Dan hoeft u niets te doen.

Liever niet meer ontvangen, dan kunt u zich onderaan afmelden