Webinar Ammoniak & Fijnstof - Boerderij met silo's

Het Kennisplatform Veehouderij en humane gezondheid organiseert een interactieve, online themabijeenkomst over primair en secundair fijnstof en ammoniak in relatie tot gezondheid. Interessant voor onder andere omgevingsdiensten, GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst)’en en gemeenten.  Sprekers geven bruikbare (wetenschappelijke) informatie, gaan in op praktische handelingsperspectieven en schetsen juridische kaders. Deelnemers worden uitgenodigd om vragen te stellen en te reageren op elkaar.

Maandag 30 november 2020. 

Dit event gemist? U kunt de webinar hier terugkijken. 


Alles wat u wilt weten over ammoniak en fijnstof

Sprekers: Albert Winkel (Wageningen University & Research) & Gerard Hoek (Universiteit Utrecht)

Veel voorkomende vragen rondom het thema ammoniak en fijnstof zijn: Wat is de herkomst van ammoniak, hoe wordt secundair fijnstof gevormd, wat is de relatie tussen ammoniak, fijnstof en gezondheid, wat is het effect van reductie van ammoniakemissie, waarom berekenen we vooral fijnstofconcentraties (leefniveau) en doen we niet méér aan metingen?

GCN-data voor lokaal gebruik

Spreker: Imke van Moorselaar (GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst (Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst) Amsterdam)

Onder leiding van Imke van Moorselaar gaan we aan de slag met de nieuwe tool die achtergrondconcentraties uit de Grootschalige Concentratiekaarten Nederland (GCN) op 1 bij 1 km berekent op gemeentelijk niveau. Hoe is de luchtkwaliteit in uw gemeente en hoe kan de tool helpen?

Handelingsperspectieven

Spreker: Annelies Uijtdewilligen (Rijkswaterstaat)

Wat zijn de handelingsperspectieven voor de praktijk? Wat zijn de eerder vastgestelde kaders en welke juridische mogelijkheden zijn er voor gemeenten en omgevingsdiensten om meer emissiereductie bij veehouderijen te bereiken? Annelies Uijtdewilligen gaat in op de huidige situatie en ook wat dat betekent voor de situatie onder de Omgevingswet.

We eindigen met een discussie waar veel ruimte is voor vragen van en discussie met de deelnemers. Met bijdragen van Frank Toemen (Omgevingsdienst Gelderse Vallei) en Fred Stouthart (Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant) die betrokken zijn bij aansprekende praktijkvoorbeelden.